Dette er Gamle Havanna, alt annet er relativt nytt…

En viktig del av å bli kjent med en ny by og et nytt land er å bli kjent med dens historie, så på den tredje dagen tok GoStudy teamet oss med til La Habana Vieja. La Habana Vieja er spansk og betyr Gamle Havanna. Utflukten vår begynte med oppmøte utenfor Habana Libre Hotellet, hvor vi alle samlet oss for å ta en turbuss igjennom Vedado til La Habana Vieja. Det var en toetasjes buss, så vi satt oss selvfølgelig øverst for å få best utsikt over byen. Utsikten var fantastisk. Hvorenn vi kjørte var vi omringet av vakre kolonibygg fra rundt midten av 1800-tallet til begynnelsen av 1900-tallet. Underveis både pekte og fortalte studieassistenten historien til byggene vi kjørte forbi; hvilke viktige personer som hadde vært der og hva de blir/ble brukt til.

Et av byggene vi kjørte forbi var El Capitolio, som i sin tid ble brukt som regjeringsbygg. El Capitolio ble bygget i ????, og er en kopi av „The Capitol“ i Washington. I hvor god stand hvert enkelt hus var i varierte veldig. Noen av byggene var i så god stand at de i teorien kunne ha vært bygget i løpet av det siste tiåret, imens andre var i så dårlig stand at det kanskje bare stod igjen deler av det. På et av husene vi kjørte forbi vokste det faktisk et stort tre ut av vinduet. Men på tross av variende stand på byggene ble det gjort omfattende restaurering på en god del av dem, så virker som at myndighetene tar problemet seriøst.

Fremme i La Habana Vieja hoppet vi av bussen like ved kanalen Bahia de La Habana. Vannet skilte oss fra et fort og Cristo de La Habana, som skal være den tredje største Kristus-statuen i verden.Turen gikk så videre til Catedral de La Habana, en stor og mektig katedral fra 1700-tallet. Vi ble fortalt at katedralen er det eldste kirkebygget i Havanna, og at det fremdeles blir holdt kirkesamlinger, bryllup og dåpssermonier der. Foran katedralen var det en stor og åpen plass. Her solgte folk turistartikkler som tredukker og hatter. To damer kledd i hvit kunne spå fremtiden vår. Ved nabobygget, inntil en søyle, stod en statue av danseren Antonio Gades.

I vår vandring gjennom La Habana Vieja spasserte vi forbi museumsbygg, gamle universitesbygg, en rekke statuer av revolusjon- og frigjøringshelter, tårn hvor ensomme kvinner speidet utover havet etter sine menn, godt voksne damer i tradisjonelle cubanske klær som ville ta bilder med oss, brosteinen laget av tre for ikke å vekke borgermesteren når folk kjørte forbi i hest og vogn. Vi erfarte en masse. Selv om bydelen hadde preg av å være en museumsby var den langt mer en det. I likhet med resten av Havanna var den levende med fullt av aktivitet i gatene.

Katedralen var ikke det eneste religiøse bygget vi så på. Etter å ha vært på festningen Castillo de la Real Fuerza la vi oss ut på vandring sydover. Langs veien fant vi en åpen dør med kaligrafifliser, en manekeng kledd i arabiske klær og en model av et gammelt skip; det var Casa de los Árabes. Vi bestemte oss for å ta oss en tur innom. Det var et stort bygg med en stor hage midt i. I første etasje vandret to store påfugler rundt.

Den ene av dem fikk stor interesse for Ola, og begynte å følge etter han. Kanskje han så et potensiale for en ny venn? I øverste etasje viste en av de ansatte der oss et rom som lå litt avsides. Han kunne fortelle oss at det var den eneste moskeen i Havanna, og at bygget var et normalt samlingssted for cubanere med arabisk og muslimsk tilknytning.

Etter å ha vandret i en del timer og mettet oss med en masse nye inntrykk var det på tide å mette magen, derfor tok GoStudy teamet oss med til Museo de Chocolate. Dette ble vårt andre måltid sammen som en gruppe. Her kunne vi bestille alt mulig kubanskrelatert i sjokolade form. De fleste kjøpte sjokoladesigarer, eg kjøpte en ordentlig tykk kakao. Før vi dro hver vår vei tok vi turen innom en gammel lagerbygning som hadde blitt gjort om til et åpent marked. Masse flinke lokale kunstnere solgte verkene sine her. Eg skulle gjerne tatt noen bilder av de, men eg tror ikke kunstnerene hadde likt det noe særlig (med mindre eg også kjøpte kunsten).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *