ANKOMST TIL HAVANA, CUBA

Hei! Dette blogginnlegget ble egentlig skrevet den tredje dagen vår i Cuba, men vi har ikke fått lagt det ut før nå. Dere vil i løpet av kort tid få flere oppdateringer fra oss om våre første uker på Cuba.

20 timer tok det; 20 timer med flytog, venting og soving på flyplassen, oppmøte, passkontroll, fly til Paris, mer venting, flybytte, Hollywood-filmer og quiz-spill på en liten skjerm, passkontroll igjen, venting på bagasje, buss til sentrum; 20 timer med stress, sommerfugler i magen og søvnmangel, men endelig er vi her; endelig er vi i Havanna.

I skrivende stund sitter i en liten leilighet i bydelen Vedado, sentralt i Havanna. Airconditionen står på fullt. Det er trangt, TV-en er liten og har kun to kanaler; begge statseide og på spansk. Selv om leiligheten kanskje ikke er av samme standard som vi er vant til hjemme, så er det en fin leilighet vi har fått. Veggene i huset er fylt med kunst med natur- og spiritistisk symbolisme, og vi har et koselig kjøkken med utsikt over en grønn hage. Ute i gaten er det sprukken betong, brostein og asfalt, oppå kjører det gamle amerikanske og russiske biler. En mann i nabolaget har radioen på full guffe. En annen mekker på en gammel motor imens hunden hans lar seg erte av en flokk fugler. Gatene er fulle av liv. 

Vi er syv elever fordelt på tre leiligheter, som alle befinner seg i samme nabolag. Gruppen i år er visstnok mindre enn de som har vært de forutgående årene. Mindre gruppe betyr dessverre et mindre klassemiljø, men det har også sine positive sider; med en liten gruppe har vi muligheten til å bli bedre kjent med hver enkelt av hverandre og forme et tettere gruppefellesskap.

 

Ute på kjøkkenet står Sunniva og gjør klar frokosten. Det er den tredje dagen vår her. Vi har nettopp vært en tur på et nærliggende fruktmarked og kjøpt inn frukt og grønnsaker. Avokadoene her er tre ganger så store som de man får kjøpt i Norge og de smaker fantastisk!

To av dem vi så langt har blitt kjent med på skolen er studieassistentene til GoStudy teamet. De har vært til stor hjelp for oss med å bli kjent med byen. Den andre dagen vår i Havanna arrangerte GoStudy teamet en tur for oss i Vedado der de viste oss hvor vi kunne dra for å spise, hvor vi kan ta ut penger og hvor noen av markedene lå. Det var her vi ble vist hvor vi kunne kjøpe mat til hjemmet. Dagen begynte med at vi møtte opp på Habana Libre for å spise frokost sammen. Havanna Libre hadde kort tid etter den cubanske revolusjonen blitt tatt i bruk som hovedkvarter for den nye regjeringen, men var etterhvert blitt omgjort til hotell igjen. Etter å ha spist oss gode og mette begynte turen vår rundt i bydelen. Himmelen var klar og solen strålte på oss. Det var virkelig et perfekt møte med byen. Hvert et spørsmål vi kom med ble best mulig besvart av studieassistentene, gjerne etterfulgt av en vennlig latter. 

Et av hovedmålene for turen var skolen vi skal gå på de neste tre månedene, Centro de Estudios Martianos (CEM). Fremme ble vi tatt godt imot av skolens ledelse og GoStudy sitt team i Cuba. 

Ved inngangsdøren fikk vi utdelt et innføringshefte om livet og idéene til José Martí. Martí er en av de viktigste frigjøringsheltene på Cuba, og hvor enn man går vil man kunne se statuer og minnesmerker til heder for ham.

Inne på skolen ble vi ledet inn i foredragshallen, hvor vi fikk info om hvordan skoledagene våre kommer til å se ut, skolebyggets historie og filosofien skolen bygger på. En så vakker skole tror jeg aldri jeg har vært på tidligere. I hver en krinkel og krok av bygget hang det vakre malerier av cubanske kunstnere. De fleste av maleriene var portretter av Jose Martí, men i forskjellige stilarter og stemninger som gjorde hvert bilde unikt.

Inngangen til studiesenteret…

Men akkurat nå sitter jeg i leiligheten vår. Seinere i dag skal vi ut på tur igjen. Denne gangen går turen til La Habana Vieja (gamlebyen), hvor vi igjen skal få en guidet tur av GoStudy teamet. Dere vil få høre mer om den turen senere, nå er det tid for frokost. Snakkes!

Info møte på studiesenteret…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *