CUBA ER CUBA

Etter nøyaktig to uker på Cuba begynte spanskundervisningen for de som har valgt Ex.phil, og Ex.fac med spansk. Det var omtrent fem studenter som hadde valgt Ex.phil og Ex.fac med kulturstudier i utgangspunktet, men nesten alle byttet til spansk. Alle som ville bytte fikk lov, men mange av oss nybegynnere satt igjen paffe og overveldet etter vår første spansktime. Det at spansklæreren vår er cubansk og kun snakker spansk, tvinger hver enkelt av oss til å følge godt med, og til å forstå. Det er derfor utrolig effektivt og motiverende, ettersom man for hver spansktime husker mer, og forstår mer av hva hun sier.

Forrige uke begynte vi med salsatimer arrangert av GoStudy, med en cubansk danselærer fra universitetet i Havanna. De aller fleste av oss er med og gjør så godt vi kan, men det er ikke noen hemmelighet at vi nordmenn er litt stivere i kroppen enn cubanerne. All frustrasjon og forvirring vi opplever når vi prøver å lære oss de riktige stegene, er vel verdt slitet når vi plutselig merker at det «løsner» og vi finner rytmen i kroppen. Det er også en veldig morsom mulighet til å forlate vår komfortsone og bli bedre kjent med hverandre mens vi gjør noe vi absolutt ikke kan. Vi danser salsa to timer hver fredag, og ettersom det allerede er synlige fremskritt har vi store forhåpninger for sluttresultatet. Kanskje slipper vi å se ut som stokker på dansegulvet i slutten av november?

Hver tirsdag får vi en aktivitetsplan av GoStudy med oversikt over hva som skjer i Havanna denne uka. Alle aktivitetene er frivillige, men de fleste norske studentene deltar. Aktivitetene på hverdager kan være alt fra kino og konserter til Salsa Night og omvisning i byen. Det er et fantastisk tilbud for oss studenter som føler oss litt bortkomne i store, fremmede Havanna. I tillegg til å gi oss mange forslag til aktiviteter etter skoletid, bidrar aktivitetsplanen også til at vi som gruppe blir mer sammensveiset.

I tillegg til ukeplanen har vi en «weekend-aktivitetsplan» med helgeturer som blir arrangert av GoStudy. Utflukten til Viñales, som vi skrev om forrige uke, er et eksempel på en slik helgetur. Denne helgen har vi hatt fri til å gjøre hva vi vil, men neste uke skal vi til et femstjerners hotell i Varadero; et sted som Gyldendals Reiseguider beskriver som «Cubas beste feriested». Varadero ligger like ved havet, og er viden kjent for sine nydelige strender. Hotellet er all-inclusive, og vi skal være der fra fredag til søndag. Neste blogginnlegg vil derfor sikkert handle mye om Varadero. Vi gleder oss kjempemasse!

På fredag dro vi ut til La Cabaña-festningen i gamle Havanna, hvor det hver eneste kveld klokka 21.00 holdes en seremoni. Seremonien går ut på at en gruppe unge menn, utkledd som revolusjonære soldater fra 1700-tallet, avfyrer en salve kanonskudd når klokka slår 21.00. Seremonien er historisk, fordi samme type kanonskudd ble avfyrt hver eneste kveld i kolonitiden for å fortelle innbyggerne i Havanna om at byportene ble stengt, og at havneinnløpet til bukten ble blokkert av kjetting. Før vi dro ut til denne borgen for å delta på seremonien spiste vi på Restaurante Doña Carmela som (i følge vår GoStudy-leder) Jay-Z og Beyonce har spist på.

Da vi skulle kjøpe billetter for å delta på seremonien ble det bare tull. Turister må betale 8 CUC (Cubanske penger ment for turister), mens cubanere kun betaler 8 MN (Nasjonale cubanske penger for cubanere). En turist vil, med andre ord, betale tjuefire ganger mer enn en cubaner. Ettersom vi er her som studenter hadde GoStudy arrangert det slik at vi skulle få betale 8MN i stedet for CUC. Da vi kom fram til billettluka var ikke personen som hadde gitt oss denne tillatelsen lenger tilstede, og det var vanskelig å få hjelp. Klokka nærmet seg farlig fort 21.00, og det endte med at vi avgjorde at vi hadde gått glipp av så mye av introduksjonen til seremonien at vi bare skulle dra hjem, og komme tilbake en annen dag. I det vi snur oss mot utgangen sier billettselgeren med den største selvfølgelighet at vi skal få betale 8 MN likevel, og vi løper for harde livet gjennom borgen for å rekke fram i tide til skuddet. Andpustne og svette kom vi oss frem til den store folkemengden, og fikk både se og høre skuddet bli avfyrt. Det var en veldig kort, men fin opplevelse. Som Enrique (vår GoStudy-leder) sa om alt tullet ved billettluka: «Cuba er Cuba». Det er ikke første gang vi har opplevd at avtaler og tidspunkt tas litt lett på i forhold til norsk standard.

Etter seremonien på borgen ble mange igjen for å delta på en universitetsfest som ble arrangert der samme kveld. Med studentkortet fikk vi en grei inngangspris, og man fikk en fantastisk utsikt over Havanna mens man nøt musikk fra bra anlegg og ulike opptredener. Det var generelt god stemning, og vi fikk muligheten til å bli kjent med studenter fra Universitetet i Havanna.

Nok en uke i Cuba har passert med mange fine opplevelser, og vi alle gleder oss på mer. VARADERO NEXT.

Hasta la vista!

 

Bassengområdet på hotell Melía Cohiba som vi bruker som lesesal!

Foto: Sigrid Trustrup

Gjengen spiser mat før kanonseremonien

Foto: Sigrid Trustrup

Cubansk musikk som underholdning under middagen

Foto: Sigrid Trustrup

Fornøyde jenter etter stoooooor og god middag

Foto: Sigrid Trustrup

Fine, fine lesesalen

Foto: Sigrid Trustrup

Her spiser vi lunsjen vår. Vi får lunsj på skolen hver dag klokka 12.00. Maten er kjempegod!

Ane Kolstad Stemre og Kristine Ravlo Sand

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *