Min skoledag i Cuba

Hola! Que tal?

Her kommer det litt om hvordan jeg ser paa min skoledag og studietid her nede paa Cuba. Naa skal det sies paa forhaand at jeg dro til Cuba, mest for opplevelsen av Cuba og det landet har aa by paa, kulturen, for at spansken min skulle bedres og deilig sol og varme. Jeg er utdannet sosionom og tenker ikke gaa mer videre med utdanningen, enn at jeg skal ta en videreutdanning paa samme skole som jeg gikk paa, Diakonhjemmet Hogskole i Oslo. Der trenger jeg strengt talt ikke disse fagene, men likevel tror jeg at etter en tid her nede, er det veldig greit uansett, hva man skal videre, at man har hatt Ex.phil og Ex. Fac. 

Etter noen dager i Cuba med sightseeing og sosiale sammenkomster, var det på tide med litt alvor, og en av hovedgrunnene til at vi alle var her, nemlig studier. I vår første time i Examen philosoficum og Examen facultatum ble vi introdusert for Fred, vår nokså unge og meget kjekke lærer (uvant for en tidligere student ved et diakonhjem, der foreleserne i stor grad er en smule avleggs) i Ex.phil og Ex.fac. Dette ble et nokså spennende samtaleemne for så å si hele jentegjengen, og det kom også fram at motivasjonen blant jentene ble desto høyere etter første time. Det viste seg at vi ikke skulle ha både ex.phil og ex. fac samtidig.  Dette syntes jeg var veldig heldig, siden fagene virket ganske så tunge og det varmye stoff å komme gjennom fram til eksamen, fire uker senere. Vi skulle begynne med faget Ex. Phil grunnet at mange av teoriene i dette faget, er det som Ex. Fac er bygd opp av. I ca. fire uker skulle vi lære og lese om Ex.phil, som jeg i begynnelsen tenkte kun dreide seg om en haug med filosofer og deres tanker om livet. Etter en del lesing og flere forelesninger fant jeg likevel fort ut at det var mer enn som så. Det viste seg til slutt faktisk å være et nokså interessantfag.

I hvert av fagene besto pensumet av to bøker hver, tilsammen fire bøker og et repetisjonshefte i ex.phil, som vi skulle komme oss gjennom i løpet av oppholdet. I tillegg til Ex.phil og ex.fac, hadde jeg også valgt å ta spansk, på nybegynnernivå, da det er ca. fem år siden jeg hadde spansk sist.
Hver skoledag begynner kl.09.00. Da begynner vi dagen med 2-3 timer med Ex.phil, etterfulgt av lunsj fra 11.30-12.00, og etter lunsj er vi enten ferdig for dagen eller har 2 timer med spansk. Hver dag har vi minst 2 timer med Ex.phil, mens vi kun har 2 timer, to ganger i uka med spansk. I begynnelsen av ex.phil faget, fikk vi tildelt en leseplan som vi ble anbefalt å følge ut kurset. For hver dag skal vi lese mellom 20-60 sider med pensum, slik at vi er forberedt og for vår egen del, skjønner mer av forelesningen dagen etter. Etter dagens forelesning er ferdig oppsummerer vi hva vi har gjort og får tildelt arbeidsoppgaver som skal hjelpe oss til å gå dypere inn i pensumet og forbereder oss til eksamen. 

Første timen med spansk ble litt av et sjokk, da de fleste av oss trodde vi kom til å møte en lærer som snakket norsk eller i det minste engelsk, men viste seg å være en ekte Cubaner, med begrenset engelsk språk. Det var noen i klassen som aldri hadde hatt spansk før og som da belage seg på at det ville være mulig å være nybegynner i spanskkurset. Det ble i begynnelsen ganske vanskelig, men heldigvis hadde vi en ganske så flink jente med Colombianske røtter som nesten snakket flytende spansk,og nei, jeg snakker ikke om meg selv (Jeg er adoptert og fodt i Colombia), men en annen jente. For min egen del, var jeg ganske glad for at jeg hadde litt forkunnskaper i spansk og at de fortsatt var å finne igjen, et eller annet sted i bakhodet. Selv om det ofte har vært, og fortsatt kan være utfordrende med en Cubansk spansklærer med lite engelsk kunnskaper, er det også veldig lærerikt. Min mening er at vi får ekstra god øvelse i å prate på spansk, det blir ikke like kunstige samtaler, som det ofte kan bli på videregående med en norsk lærer, og man må jobbe ekstra mye for å få med seg hva læreren sier eller spør om.  Til hver time i spansk er det også noen hjemmelekser. Det kan være noen oppgaver i grammatikkboka, eller noen sider med grammatikkregler som skal leses til neste time.

Studiene og skolegangen går nokså bra her nede så langt. Når det er sol, ligger vi for det meste på Melia Cohiba etter skoledagen og leser gjennom pensum til neste forelesning. Melia Cohiba er et hotell hvor GoStudy har ordnet en spesialpris for oss studenter med mulighet for å bruke solsenger og basseng, men også treningsstudioet. Dette er det mange av oss som har benyttet oss godt av. Når det har regnet eller vært overskyet, har man enten sittet hjemme og lest, eller satt seg på det lille og litt sjarmerende biblioteket på skolen. Biblioteket ble også godt brukt i eksamenstiden for Ex.phil eksamen, og var deilig å sitte på med air condition og romslige pulter til å ha både PC, bøker og notater på. Det kommer nok til aa bli brukt for spansk eksamen og Ex.fac ogsaa.
Dette var en liten beskrivelse av skolehverdagen min her på Cuba, håper det frister andre til å komme ned og studere. Det er virkelig en fantastisk opplevelse og så mye å lære.
Til neste gang:

Hasta luego!

Johanna Huth, Ex.phil, Ex.fac med spansk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *