Eksamensuka CUBA

Selve eksamensuka ble mye bedre enn jeg hadde forestilt meg. Stresset som bygger seg opp før prøven klarer ikke holde tak særlig lenge. Akutt stress dukker opp av og til, men generelt sett er jeg ganske selvsikker på at jeg kommer til å bestå (noe som i bunn og grunn er det viktigste).

Litt om dagene før eksamen:

  • Mandag

På mandagen hadde vi vår siste ex. phil time med Fred. Han gikk gjennom hovedtrekkene med hva vi har gått gjennom, og gav oss tresvars-spørsmål for å sjekke hvor godt vi lå an til eksamen. Til slutt kunne han heldigvis forsikre oss om at vi alle lå godt an. Etter var det lunsj, så var det valgfri perkusjonstime. I mens vi snakket sammen i lunsjen ble det tydelig at jeg ikke var den eneste med nerver. Alle var i ulaget etter å ha innsett hvor kort tid det var igjen å kunne forberede se; bare tre dager!

Perkusjonstimen var både interessant, utfordrende og slitsom. I Cuba har de son-musikk. Det er den eldste formen for rytmer som man kjenner til fra øya. Musikken kombinerer mange ulike instrumenter laget av gamle frukter eller trepinner. Det er også trommer og maracas inkludert. Vi begynte med å lære litt om Son tradisjonen, for senere å lære de ulike rytmene til instrumentene. Læreren snakket utydelig gatecubansk, men var en utrolig dyktig musiker. Vi hadde heldigvis en fra GoStudy-teamet med oss som tolk. Etter å ha gått gjennom de ulike rytmene separert satte vi de sammen. De gangene vi klarte å holde takt ble den skikkelig bra musikk – erke typisk Cubansk kan man si.

På kvelden møttes de fleste av oss hjemme hos Ola og Eivind for å ha kollokviegruppe. Ikke det morsomste man kan finne på, men veldig godt for læringen. Vi valgte å lese fort om en eller to forfattere hver for så å gjenfortelle det vi fant til de andre. Etterpå lagde vi en mini-oversikt over de ulike moderne filosofene, med hvor de er fra og hva de står for. Helt til slutt som en premie satte vi oss sammen i sengen til Ola og så filmen Watchman.  Dette var mest for kos, men også fordi filmen er pensumrelatert: filmen tok opp tema som deontologi (pliktetikk) og utilitarisme (konsekvensetikk) i praksis.

  • Tirsdag

Tirsdagen begynte med omelett, loff, kaffe og milkshake på cafe galleria – en koselig «vestlig lignende» kafe like ved hjemme. Etterpå prøvde jeg å lese litt pensum. Det virket helt uoverkommelig rekke å lese begge bøkene før eksamen. Det var det også, men det betyr jo ikke nødvendigvis at man er ille ute. Men med en god foreleser, kollokviegrupper og et oppsummeringshefte går det fint lell. (Nå skal jeg ikke være for selvsikker heller, vi har jo ikke fått eksamenskarakteren ennå!) Etter litt pensumlesning dro Henrik og jeg på utflukt rundt i byen. Vi tok bl.a. en heis opp i 43 etasje på et hotell (som ser ut som en åpen bok) og så utsikten over byen og dro på kunstmuseum i gamlebyen. Kunsten her er virkelig prima. Det var både gammelt og nytt der.  Generelt sett veldig imponerende! Etterpå måtte vi skyndte oss til dagens kollokviegruppe.

Henrik og jeg er dessverre veldig flinke til å komme for sendt til avtaler. Vi har vel begge to en liten cubaner inni oss. Faktisk har jeg ikke fått bekreftet fordommen om at cubanere er dårlige til å passe tiden. I stedet har jeg  fått bekreftet at jeg ikke er så flink til å passe tiden, noe jeg lenge har ment. Da vi kom frem til kollokviegruppen var vi begge skrubbsultne. Det endte med at jeg ble 40 minutter for sen siden jeg måtte vente på å få laget pizzaer til oss på gatekjøkkenet over veien.

  • Onsdag

Onsdagen begynte med kollokviegruppe kl. 10 på morgenen i lobbyen til hotell Habana libre. Vi kom faktisk nesten presis, bare 2 minutter over 10! Mye av tiden ente i digresjoner etter digresjoner, men litt fikk nå ut av morgensesjonen. Etterpå ruslet Henrik og jeg rundt i nærområdet, så litt på klær og spiste litt mat før vi hadde en kollokviegruppe nr. 2 kl. 19:00 på cafe galleria. Shit! Mange kollokviegrupper tenker kanskje du. Vel ja, det ble en del, og ja det var slitsomt. Men til gjengjeld mye bedre enn å sitte alene med alt pensumstoffet å fordøye.

  • Torsdag

Dagen før selve dagen startet rolig. Vi våknet kl. halv ni, men lå i sengen og så på Gilmore Girls på TV en stund. Så tok vi oss tid til å spise frokost hjemme i leiligheten, noe som generelt tar mye lenger tid enn å kjøpe mat ute. Kl. 13 fikk jeg klippet håret hos naboen. De har en liten skjønnhetssalong der hvor man kan stelle hår og negler. Slike salonger er veldig vanlig her i Cuba (akkurat som i Norge). Det vanligste er pedikyr og hårklipp. Det er generelt viktig å være velstelt i her. Som et symbol på velstand og dannethet.

Samme dag kom mine foreldre hjem fra sin tur til Trinidad. De var slitne fra en lang taxitur, men strålte etter et vellykket opphold. De hadde mange historier å fortelle og vi tok oss tid til å henge med dem hele ettermiddagen. Min far er tidligere filosofilærer, så det ble en del pensumprat også utover kvelden. Vi spiste middag på restauranten Pachanga – Cubas versjon av «burgerking» i smak og reklamedesign – for så å vandre hjem gjennom Vedados nabolag. På veien hjem gikk vi tilfeldigvis inn i selveste Lennon-parken. I denne parken sitter John Lennon på en benk og slapper av, og det er alltid plass til en eller to til ved siden av ham hvis man tilfeldigvis (såklart!) vil ta et bilde med ham. Mens vi prøvde å feste min mors briller til hodet hans, kom det en gammel mann med de riktige runde brillene hans og satte dem på. Denne mannen er visstnok ansatt av staten til å gjøre dette, fordi det tidligere var vanlig at folk brakk av brillene på statuen og stjal dem. Vi gav ham litt småmynter for bryet, noe han virket svært fornøyd med.

  • Fredag

Selve eksamensdagen gikk overraskende bra. Henrik og jeg sto opp ekstra tidlig for å kjøpe vann og frokost, og møtte opp på skolen til avtalt tid: kvart på ni. Vi ble utdelt ark (heldigvis med linjer) og ble instruert i reglementet. Så satt vi da der i fire timer og skrev som gale. Det var heldigvis spørsmål jeg kunne svare på. Et av dem var til og med omtrent det samme som vi hadde på prøveeksamenen, sykt flaks kan man vel si. Jeg ble veldig fornøyd – skrev femten sider, og rakk å skrive både forord og etterord på begge oppgavene. Etterpå drakk vi shit-billig øl med mine foreldre på en bar like ved Fabrica del Arte og spiste middag på Fortaleza de San Carlos de la Cabaña i gamle Habana, på andre siden av Bahía de La Habana. På restauranten traff vi noen studenter fra Gateway Mexico som hadde ferie her. De virket like forvirret som vi var de første dagene. På kvelden traff vi til og med noen kjente fra Norge. Det ble en fin avslutning på mine foreldres opphold i Cuba, og en god feiring av å være ferdig med min første eksamen.

Sunniva

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *