Happy new year!

Heej og godt nyttår alle sammen! I går var det nyttårsaften her på Bali og i følge balinesisk tidsregning går vi nå inn i år 1935. Historisk sett betyr dette at James Chadwick gjør seg klar til å motta nobelprisen i fysikk, og vi begynner så smått å glede oss til Modern Times av Charlie Chaplin som premieres i USA 5. februar neste år. For balineserne derimot er dette kun en vanlig hinduistisk nyttårsfeiring som i år falt på 11.Mars.

”Nyttårsaften” her på Bali feires vidt forskjellig fra flest andre steder. Selve nyttårsaften ritualet tar ca 4 dager og er ganske omfattende. Den første dagen holdes et renselses rituale av kropp, hus og sjel også kalt Melasti ritualet. Den andre dagen holdes Bhuta Yajna ritualet der det balinesiske folket lager ogoh-ogoh, håndlagde demoniske statuer, som er ment til å skremme vekk de onde åndene fra landet. Her holdes det en stor parade der statuene bæres rundt av både barn og voksne. Etter statuene har fått rave rundt i gatene og skremt vekk åndene blir de tatt til stranden for å brennes for det såkalte Ngrupuk ritualet.

Den tredje dagen kalles Nyepi, også kjent som som ”a day of silence”. For balineserene inneholder dette fire ritualer der det første kalles ”Amati Geni” og går ut på at man hverken skal tenne bål eller bruke elektrisitet. Det andre ritualet kalles ”Amati Karya” som betyr at man ikke skal arbeide. Det tredje heter ”Amati Lelunganan” som betyr at man ikke skal reise og det fjerde kalles ”Amati lelanguan” og går ut på at man skal både faste,  ikke la seg underholdes av tv og lignende og ikke distraheres fra stille meditasjon.  Nyepi varer fra 06:00 om morgenen til 06:00 dagen etter og er også ment for å lure de onde åndene til at det ikke er noen mennesker igjen på jorden.

Denne dagen er kanskje den som er mest spesiell for oss turister, som selvfølgelig respekterer alle de hinduistiske ritualene og overholder de så godt vi kan. Det betyr at vi alle sammen nå sitter på hotellrommet vårt,med gardinene trukket for vinduene og nesa i pensumbøkene. Det er nemlig straffbart å bevege seg utenfor hotell området.

Den fjerde og siste dagen brukes til bønn.

Ogoh-Ogoh statuene er ofte store og smålig groteske

Folket begynner å samle seg i gatene. Skikkelig 17.Mai stemning!Vi bare måtte..Spiderman, meg, Anne Lene og Angry bird.

 

Disse figurene er bare all over the place under paraden. 

Vilde Kristin 
Ex.phil/Ec.fac, Bali 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *