Hverdagsliv i Havanna

Hverdagsliv i Havanna

Det er nok mange som lurer på hvordan vi studentene egentlig har det her i Havanna – hva vi driver med, hva vi gjør i fritiden, hvordan prisene er, hvor ofte vi er ute og spiser og hvordan vi faktisk trives med hverandre og i den kubanske kulturen. Nå skal dere få svar, gitt!

Først og fremst må jeg påpeke at alle studentene har selvfølgelig hver sin oppfatning av tilværelsen her på Cuba, og det er ikke sikkert at studentgruppene fra i fjor, eller året før det, følte det samme som jeg gjør, men jeg må altså påstå at oss studenter i GoStudy er en utrolig herlig og sammensveiset gjeng! På kun tre uker har vi alle blitt gode venner, og da mener jeg ikke gode bekjente, men gode venner! Jeg tror jeg kan si, på vegne av alle, at vi føler oss veldig trygge med hverandre, og ikke minst med GoStudy-teamet. Studieoppholdet er såpass velorganisert at vi virkelig ikke trenger å bekymre oss for et fnugg, samtidig som at vi lever veldig selvstendige liv.

Hele klassen samlet  

Søte jenter!

Velkomstmiddag med klassen og GoStudy-teamet på Casa Migelis

Studier
Til «vanlig» studerer vi ved Centro de Estudios Martianos (CEM), en skole til ære for landshelten José Martí, et av Latin-Amerikas mest kjente filosofer. Senteret er et vakkert bygg med høye tak, store og luftige rom, utrolig kunst (også til ære for Martí), og superhyggelige ansatte. Det henger dessuten mange søte pusekatter rundt omkring, som nå etter tre uker, begynner å bli så vant til oss at de faktisk lar seg klappe.

Skolens «lille» hage

Noen av de mange kunstverkene som henger rundt omkring på skolen

 Skoledagene består som oftest av to timer ex.phil (senere også ex. fac) (45 min. x2), en pause på 2 timer, og to spansktimer (45 min. x2) (for de som har spansk, og ikke kulturforståelse). Vi har også 2 timer i uka med lære om José Martí.
I år ble det dessverre slik at det var for få påmeldte på studiet «karibisk musikk og kultur», så kurset ble avlyst. Vi i klassen var dog så heldige at vi fikk tilbudet om å få 10 gratis timer i perkusjon (rytmeinstrument) og 10 gratis salsatimer med veldige flinke, kubanske lærere! Jeg og noen få andre har meldt meg på begge deler, og de andre i klassen har spredt seg ca. likt mellom hver av kursene. Jeg synes det er helt fantastisk av GoStudy å ordne et slik opplegg for oss – det er jo sånn vi får innført den kubanske kulturen med teskje!

Pausen vår er også noe å skryte av; vi får servert rykende fersk lunsjmat hver eneste dag, levert direkte fra et catering-firma, arrangert av GoStudy-teamet! Hovedsakelig får vi servert ris, bønner, grønnsaker og noe kjøtt (for det meste kylling og fisk), og dessuten vegetar-mat for de av oss som ikke spiser kjøtt. Maten er kjempegod, og jeg er utrolig takknemlig for at vi får ordnet dette for oss!

«Kantina» vår!

Lunsjboks med digg i! Vi får forskjellig mat hver ag, så det er nok av variasjon!

Fritid
Vi har vært så flinke med å sjekke ut div. spisesteder rundt omkring i Havanna, at vi har funnet oss et par stam-kafeer! Kun 2-3 minutter unna skolen ligger det en bitteliten kafé hvor de tar nasjonale pesos (24 pesos = 1 CUC = 6 kr). Der kan man få espresso (1 peso (!!)), baguetter (20-30 pesos), tortilla med fyll (10-30 pesos), fersk juice (10 pesos), hamburger (20 pesos) og div. søt bakst til en veldig billig penge. De har dessuten noe som heter churros (tror jeg), som sannsynligvis er noe av det beste jeg har smakt – fritert smulte-aktig deig formet som en pølse, drysset med sukker, og fylt med enten sjokoladesaus eller en karamell-aktig «ha-på»-saus.

Dit går vi hver dag i pausen for å kjøpe oss espresso og churro, for å si det sånn! Ellers har vi også funnet en liten kafé like nedenfor hotellet Habana Libre som heter «Habana Cafeteria» med en vanvittig god «superburger» til kun 3,- CUC. Når vi ikke orker å sitte hjemme og lese pleier vi å dra dit og ta oss en kopp Café con leche (kaffe latte) og diskutere filosofi  

Vi har funnet et par andre steder også, men det skal sies at maten her på Cuba er mye bedre enn det man kanskje får høre av turister – det tar tid å finne de beste stedene!

Lunsj i et av gamlebyens mange restauranter

Sangria

Bortsett ifra matspising pleier vi også å dra på stranda Playa Santa Maria, Tropicoco, i helgene (noen ganger også i ukedagene om vi får fri etter kl 11) for å slikke sol! Vannet er alltid ved en herlig, forfriskende temperatur, og sola er virkelig sterk (viktig å smøre seg!).

Akk, det søte strandliv

Ellers, som Siri nevnte tidligere, så får vi utdelt en ukentlig plan av GoStudy-temaet der det er listet opp en hel del aktiviteter for den kommende uken med både kort beskrivelse av aktiviteten, tid, sted og pris. Da er det ofte konserter, teater, kino, utstillinger, museum, forestillinger og div. andre kulturopplevelser som står på menyen – utrolig bra! Så langt har i alle fall jeg og Siri ikke orket å dra på så veldig mye av det (solasteiken tar energi), men for en liten stund siden var vi alle på konsert med Cubas store visesanger, Silvio Rodriguez, noe som var utrolig fint og kostet oss kun 2,- CUC hver (12 kr!!!). Det er altså mye å finne på her i byen, men det er også veldig herlig å kunne slappe av så my man vil  

Hverdagsliv i gamle Havanna

Matvaner
Jeg vet ikke helt sikkert hvordan det er med de andre studentene, men jeg regner med at de fleste gjør ca. sånn som jeg og Siri, og det vi gjør er altså å spise for det meste hjemme, og noen ganger ute. Vi går jevnlig på grønnsaksmarked der vi får ferske (og mest sannsynlig økologiske!) frukt og grønnsaker til en vanvittig billig penge – sist vi dro kjøpte vi bananer, løk, tomat, aubergine, appelsiner, bønner, bønnespirer, kokos, agurk, og masse andre småting til ca. 80 pesos (ca. 20 kr!).

 Vi prøver å leve ganske sunne liv (haha), så det går for det meste i frukt i grønt, men her om dagen da vi dro innom det store kjøpesenteret, Puntilla, ca. 10 minutter unna skolen (med taxi), fant vi varer som melk, smør, ost, yoghurt, mel, gjær, olivenolje, balsamicoeddikk, krydder og masse annet «rart», så nå blir det pizza på oss!

På vei til «La Puntilla» i en taxi-coco, som det heter  

Sunn frokost!

Svært kunstnerisk middag

Selv om det er veldig hyggelig å lage mat hjemme, er det også veldig hyggelig å gå ut og spise sammen med de andre – da drar vi ofte til restauranter i nærheten, f. eks Sancho Panza, en litt «dyr» restaurant der de lager utrolig god mat (også typisk kubansk), og dessuten har veldig gode desserter! Jeg anbefaler alle og enhver å smake på flan-en deres (kubansk karamell-pudding)!

Sancho Panza

Boforhold
Alle leilighetene er veldige forskjellige, men er alle ved veldig lik, god standard. Jeg og Siri bor i en veldig fin og romslig kjellerleilighet, 3 av guttene bor i en veldig sjarmerende leilighet fordelt i 3 bittesmå etasjer med rar kunst spedd over det hele, de siste 2 guttene bor en fin leilighet med ca 4. m høyt tak og god akustikk (!), 5 av jentene bor sammen i 18 etg. i et av byen høye blokker – i en hvit, moderne, veldig fin leilighet med fantastisk utsikt, og de siste 4 jentene bor sammen i en fin leilighet med balkong som peker ut mot gaten der de har oversikt over enhver søt kubaner som går forbi. Alle leilighetene er eid av vertsfamilier som er i kontakt med GoStudy, og alle har sine regler som studentene må følge. Jeg tror alle er veldig fornøyde med alt  

I 18. etg., blåser det litt

Generelt sett vil jeg, nok en gang, påstå at vi alle har det skikkelig fint her nede, og at oppholdet virkelig ikke kunne blitt noe særlig bedre! Våre flinke reiseledere har kokt opp en plan for de kommende helgeutfluktene, og jeg må si – det ser utrolig bra ut! Om noen uker skal vi til og med hoppe i fallskjerm!

Nå skal Siri og jeg legge oss etter en lang dag med solslikking, lesing, trening og matlaging- og spising. Buenas noches! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *