Lærer av hverandre – kultur!

Gjennom to måneder nå har vi nordmenn lært å kjenne mye av den australske kulturen og prøvd å leve som australienere. Eksempler på dette er: 

* Surfing: De fleste har fått gleden av å prøve surfing, enten på surfecamp eller ved å ha leid/kjøpt surfebrett her i Manly! 
Døgnrytme: Austalienerne har en litt annen døgnrytme sammenlignet med nordmenn flest: de liker nemlig å avslutte dagen tidlig. Dette merker man blant annet ved at de fleste matvarebutikker i Manly stenger kl.20.00 eller 21.00 på hverdager, mens et av de største kjøpesentrene stenger kl.17.30 alle dager forutenom torsdager da det er åpent til kl.21.00 (Warringah Mall). Utelivet starter også tidligere, kommer man først på utesteder i tolv-tiden slik som i Norge, er man rimelig sent ute. 
Mat: Noen har smakt ekte australiensk mat som veggie meat (en type pålegg) og kenguru (undertegnende kan ikke si å ha vært så tøff). Ellers er ikke matkulturen så andereldes fra Norge og Europa, i Sydney finner man dessuten så og si alt man vil av andre matkulturer som meksikansk, kinesisk, italiensk osv. 
Tenk venstre!: Ikke bare kjører man på venstre side av veien i Australia, men når man f.eks står i rulletrapp eller skal passere noen, går man til venstre. I starten var det mange som holdt på å gå rett i folk på gaten ettersom australienere automatisk går til venstre, mens vi europere går til høyre. Nå begynner det derimot å sitte! Dette gjelder å ha i tankene når man skal krysse veien også, eller sitte på med noen i en bil: husk de kjører på venstreside så da er rattet på høyre siden av bilen!
 
Men når det er sagt er australienerne veldig åpne for å lære om andre sine kulturer. Et eksempel på dette er at feiring av den amerikanske tradisjonen Halloween har blitt veldig populært i Australia de siste årene. Skolens (ICMS) komitè for sosiale begivenheter arragnerte en Halloweenfest til alles store glede. Bare se bildene her: 

image

image

image

image

image

Forrige uke, fikk også vi nordmenn vise litt av vår egen kultur, da det ble arrangert en russefest! Alle skulle kle seg ut som russ, med ekte innlevelse i dans og kostymer! På festen var det også en quiz og leker som ga kunnskap om hvordan man er ekte russ i Norge. Det ble delt opp i lag, og noen “heldige” tok da russeknuten hvor man skal drikke en halvliter med to tamponger i munnen, hehehe.

Bilder fra russefesten: image

image

image

image

image

(Det svenske flagget var også med på festen, for å inkludere våre gode nabolandsmenn)

Erica Kronheim
Idrett 1, Sydney

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *