Cuba 2017

Velkommen til en blogg om livet i Cuba, jeg og Sara er spanskstudenter i Havana. Vi skal fortelle jevnlig om oppholdet og studiene våre. Vi hadde lite greie på opplegget selv når vi landet og skulle begynne å leve her nede, og bloggen kan forhåpentligvis hjelpe dem som vurderer å reise hit med å danne et realistisk inntrykk av hverdagslivet i hovedstaden.
Vi sitter på Hotel Presidente akkurat nå, det er her man kan kjøpe «internettkort» for tilgang til internett i en time. Solen skinner ute slik den nesten alltid gjør. Det har skjedd utrolig mye, det er morsomt å tenke på hvor vant vi er til å leve her nede allerede.

Da vi hadde kommet inn på flyplassen møttes alle som skulle gå sammen på universitetet, totalt er vi fem gutter og fire jenter, mens exphil-elevene som vi møtte noen dager seinere er 15 jenter. Flyreisen var lang, trang og kjedelig. Så var det gjennom en ganske stusslig sikkerhetskontroll før vi endelig var ute i cubanske gater. Vi ble tatt imot av Enrique og de tre andre assistentene, Rogelio, Naydeline og Gerardo, herlige mennesker! Fremkomstmiddelet til leilighetene var en buss, en sånn typisk gul skolebuss man ser i amerikanske filmer. Klistremerker av Che Guevara prydet veggene, og vi kjørte forbi store plakater av Fidel Castro, «el commandante en jefe»! Bussen dura og ristet, det var varmt, vi var lykkelige fordi vi endelig hadde kommet oss til Cuba.

Det som er så fantastisk er at jeg allerede da innså hvordan Havana overgikk alle mine forventninger. Siden har jeg måttet minne meg selv på å sette pris på hver minutt her nede. Bare det å gå gjennom en gate her er en opplevelse full av inntrykk, med vakre scener overalt rundt deg. Den er full av voksne som går ærend og barn som leker, gamle damer som røyker «Uppmann», røyk som er så sterk at jeg ikke klarer å trekke den ned i lungene. Folk som strekker ut hånden i gaten for å få tak i en «collectivo», løshunder og katter, gamle, slitte bygninger og typiske, cubanske restauranter med de klassiske 20-pesospizzaene. Veiene er lange og flate, og fargerike av de gammeldagse bilene som Cuba er kjent for. Hvis du står i veikanten og strekker ut hånden selv stopper de for deg og spør hvor du skal. For 10 pesos, fire knappe kroner, kommer du deg fra en side av byen til en annen. Du sier for eksempel 27 og M og de skjønner at de skal ta deg til universitetet. Været, den fine leiligheten, 50-tallsbiler, billig mat, billig øl, hyggelige folk overalt, søte damer, fotball i gatene og HERLIGE fester har gjort dagene her nede verdifulle!

I løpet av de første dagene fikk vi ordnet alt det praktiske av sim-kort, omvisning på universitetet, tildelt leilighet, sightseeing i Havana og mye mer. Vi har utforsket utelivet her mange ganger og er såå fascinert av all salsadansingen. Cubanerne er noe for seg selv og vi tar oss ofte i å følge med på andre par danse bare for å fange noooen av trinnene. Allerede dagen etter vi ankom Cuba dro vi til Habana Vieja (gamlebyen) for å utforske litt. Gutta prøver å takle den heftige latin-amerikanske rytmen så godt de kan. For jentene sin del var det bare en eneste stor sjarm med guttene som kunne danse!

Resten av tiden har vi bare blitt kjent med byen; vi kjører «collectivos» fra det ene stedet til det andre, finner bra restauranter, ser etter ingredienser på markedet, lager middag, øver spansk, drar på stranda, stikker til «hotellet» og trener, soler oss og bader (vi har fått tilbud om tilgang på et fint hotell i byen for ca. 600 i måneden, med basseng, treningsanlegg osv), og – selvfølgelig – vi fester. Fire dager i uka får vi undervisning på universitetet.

Sett utenifra er universitetet helt nydelig. Kremfarget, høye sylindre, store trapper, store fakultetsbygg og til og med en turistattraksjon. Vi går i faktultetsdelen for internasjonale studenter og foreløpig vet vi at det er både amerikanere, svensker, dansker og en større gjeng med asiatere.

Alt i alt har vi det veldig fint. Vi tilpasser oss sakte, men sikkert den cubanske hverdag og oppdager stadig nye ting i denne sjarmerende byen vi nå kan kalle hjem.

Enn så lenge, dere!

Vemund og Sara
// Innføring i Spansk og Latinamerikansk kultur

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *