EN HERLIG SØNDAGSMORGEN – HAVANA, CUBA

Hei!

Jeg er i ekstase! Siri og jeg har hatt tidenes søndagsmorgen!

Vi sto opp fullstendig uthvilte og friske kl. 09 i morges, laget en kjempestor frokost med kokt egg, grønnsaksalat, fruktsalat, pannekaker og to store kopper te, og etter det dro vi på markedet for å fylle opp frukt- og grønt-lageret vårt.

Noe vi sjeldent gjør, er å bare gå rundt i Havannas gater uten å være på vei til et spesielt sted, så nå som vi hadde både tid og lyst valgte vi å tusle litt rundt og bare se.

Havanna er en vakker by, og det er noe man egentlig ikke legger merke til når man alltid skynder seg til skolen. I dag slappa vi skikkelig av, sprada rundt som lokale og diskuterte hvor kult det egentlig er at byen er så shabby.

Både jeg og Siri mener at mye av sjarmen ligger i de slitte husene, de overgrodde hagene, de hullete veiene og de utallige hanene og kyllingene som løper rundt i gatene. Det er veldig sært, men Cuba es Cuba.

image

Nå har det blitt sånn at jeg faktisk føler meg lokal her. Selgerne på markedet kjenner oss igjen, smiler til oss, behandler oss ikke som turister, og gir oss de faktiske prisene på varene. Det har lenge vært sånn at vi har betalt en del mer enn det ting egentlig koster, bare fordi vi ikke ser ut som kubanere, men nå som vi har kommet tilbake til det samme markedet gang på gang i over to mnd., så tror jeg de begynner å skjønne at vi faktisk er lokale. Synd vi drar om tre uker

Det som var ordentlig gøy med denne søndagen, var at vi i dag fikk smake på følelsen av å være på et ordentlig stort, kubansk marked. Vi har sett det tidligere, men da har det alltid vært stengt. I dag var det veldig åpent, stappe fullt av folk, og varene der inne var rett og slett delikate. Vi hamstra inn både aubergine (det er stort sett det vi lever på her nede), gulerot, paprika, tomat, bønnestenger og bananer, altså det vanlige, men i dag fikk vi faktisk tak i reddiker (!), persille (!!), og vaktleregg!!! Jeg trodde ALDRI vi kom til å finne noe sånt her, men det gjorde vi altså! Vi kjøpte et helt brett med bittesmå, kjempefine vaktleregg til kun 8,- pesos (00,50 ,- kr), og vi er kjempespente på om det faktisk er godt. Nesten så det gjør litt vondt å tenke på at vi må knuse dem.

image

image

Så fine!

image

Nyvaskede, søte små. Blir for makabert å si «spiseklare».

Nå har det potetsesongen nettopp begynt, så i går hadde vertsbroren vår stått i kø leeenge for å få tak i papas, som det heter på spansk, og vi var så heldige at vi fikk noen! SÅ DIGG å spise ordentlig potet igjen etter ganske mange uker uten!

image

PAPAS!

Vi har også begynt å handle inn blomster som vi har i ei vase inne på kjøkkenet, noe jeg synes er skikkelig koselig. Minner meg veldig om hjemme, da mammaen min nesten alltid har blomster stående på kjøkkenet.

image

Det jeg synes er det mest utrolige ved det hele er prisen. Jeg skjønner jo at prisene er helt normale for kubanere, men jeg blir like overraska hver gang. Har rett og slett ikke blitt vant til det enda. For frukt, grønt og urter betalte vi rundt 100,- nasjonale pesos til sammen, for eggene, som sagt, 8,- nasjonale pesos, og for blomstene 10,- nasjonale pesos. Til sammen tilsvarer det ca. 30,- kr.

Men nå har jeg altså stått og skrubbet grønnsaker og egg rene for basilisker, skjært brød i skiver og fryst det ned, vasket og styrt i over en time, og nå skal jeg legge meg ned på senga med ex. fac.-boka mi og en stor kopp te. I morgen er det nemlig prøveeksamen!

Buenas tardes! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *