Fantastisk kunst

FANTASTISK KUNST

Før jeg dro til Cuba hadde jeg både lest og hørt mye om at landet hadde veldig mye spesiell kunst. Ikke bare i hovedstaten, Havanna, men også i mange av de andre byene. Da jeg først kom hit, var det arkitekturen og bilene det eneste kunstneriske jeg la merke til. Riktignok hadde jeg sett en del små butikker med håndlagde greier og noen vasne maleri i knallfarger, men ellers var det egentlig ikke så mye. Vi bor dessuten rett ved et svært hotell, og det eneste de har i butikkene her er billig rom, sigarer, pringles og svindyre klær (mye dyrere enn i Norge!). Alt dette var altså før vi tok oss en søndagstur inn til gamlebyen, Habana Vieja.

Dette innlegget er offisielt dedikert til (billed-)kunst i Cuba.

Som nevnt dro en del av oss en tur til gamlebyen i Havanna, og jeg må bare si at denne delen av byen er noe av det mest autentiske av Cuba man kan befinne seg i. Gamle, slitte bygninger tett i tett, gamle kjerrer, unger som løper rundt og skriker til hverandre, veiarbeidere, sykkel-taxi, klesvask som henger etter snorer i enhver balkong, hjemmelagde butikkskilt og hullete veier – så koselig!
De fleste små suvenirbutikker har maleri i alle mulige størrelser og farger, men da vi kom til sentrum av gamlebyen, Plaza Vieja, fant vi (i alle fall jeg) Habanas svar på Mekka:

Jeg var så entusiastisk at jeg tror jeg kanskje irriterte butikkmedarbeiderne litt..
– « Herregud, sheee på den hær da!»
– «HErreGudDd SHEEE på DEN HÆR DA!»
og slik fortsatte det i sikkert 15 min. til.

Det var altså så stappe fullt med fantastiske tegninger og malerier osv. at jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre. Det jeg likte spesielt godt var at mye av det var «amatør»-kunst – enkle motiv, mange farger, ikke så «realistiske» teknikker. Jeg setter pris på «naturalistiske» bilder også, men har alltid hatt en forkjærlighet for abstrakt, litt surrealistisk og rar kunst. Jeg skjønner også at ikke alle liker det samme som det jeg gjør, men jeg mener virkelig at det er noe for enhver smak her nede.

Jeg vet ikke hva det er med cubanere og haner, men dyret er virkelig populært her, for en eller annen grunn. Det var til og med en egen «hane»-seksjon i butikken.

Jeg fant en kul liten tegning der inne som jeg hadde skikkelig lyst på, men som kostet 15 CUC, så jeg skal vente og se litt – kanskje jeg finner noe finere J

Akk, om jeg bare hadde råd og mulighet til å dra med meg noe sånt hjem igjen.

Jeg skal kjøpe masse neste gang jeg drar inn til gamlebyen, så da blir det flere bilder!

Vi var også på en helgetur til Viñales nå for ikke så lenge siden, og da var det mange som solgte masse, kjempefine bilder. Jeg ble særlig sjarmert av de maleriene med motiver fra tobakkfarmene rundt omkring i området – kjempefine!

Tobakkindustrien på Cuba satt i kunstnerisk lys 

Gleder meg masse til å fylle kofferten med noen av disse, sånn at jeg har noe konkret å se tilbake på – noe som faktisk kan henge på veggen min hjemme i Norge. Jeg kan selvfølgelig henge et armbånd eller en bluse på veggen, men det blir ikke like kult, tror jeg. Kanskje litt for kult, egentlig. Jeg tror jeg går for noe superkonservativt som et bilde av en gammel dame med sigar eller no sånt no 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *