Halloween og de dødes dag!

Da har det vært halloween og de dødes dag her i Mexico! Og DET har fest i taket de siste dagene! I tre dager på rad har Halloween og de dødes dag nesten smeltet sammen til en tre dagers fest.

Det er så gøy når alle menneskene i gatene er i fullt kostyme fra topp til tå, og her har alle vært gjennomførte-deluxe! Jeg var selv kledd ut som en kvinnelig Jack Sparrow, men det var mye kreativt ute å gikk. Alle vil vinne utkledningskåringene og dro kostymet ut i fingertuppene. På en kveld så jeg blandt annet noen som hadde kledd seg ut til ninja-turtles, ett egg, ett tre, døskallehoder, mannen med ljåen, to gutter hadde kledd seg ut som pupper (ett bryst hver altså), tingeling, tyv, gotesk dokke, djevelen, sølvmannen (!), prostituert, soldat, heks, gepard, Maverick, Pinochio, hippie, sailer og lista har flere sider!

Hvert eneste utested var fyllt opp til randen med turister, backpackere, lokale og studenter! Og det er ekstremt mye med tanke på hvor fint og rolig sted Puerto Escondido er, spessiellt i lavsesongen. Dette er det meste jeg noen gang har sett halloween har utspilt seg. Men det skal kanskje ikke så mye til for å slå Oslo i halloweenfeiring ;)

Festen var ikke over den 1. november, for da startet feiringen av de dødes dag. Og dette er en større feiring enn nasjonaldagen la vi merke til, for det er ikke før NÅ at vi ser nasjonaldraktene på de lokale! Noe ingen hadde på den faktiske nasjonaldagen(!).

Ungene løper rundt i gatene og tigger godterier og penger. De synger en sang jeg ikke skjønner stort av, men avslutter trallen med noe som: “5 pesos er nok!”. Det er jo ikke særlig mye med to kroner, men når gatene er stappa av unger er det veldig begrenset med småmynter i lomma..

Rundt på resturanter, i sentrum og langs stranda har de lokale laget små altre med bilder, navn, blomster og annen pynt for en kjær eller kjent person som har gått bort. Flere steder hadde mennesker konkuranse om å dandere det mest staselige alteret.

Jeg pratet med en mann på stranda som hadde laget et alter til sin avdøde onkel. Da hadde han pyntet et alter med karakteristiske trekk som symboliserte den avdødes liv. I dette tilfellet hadde han dekorert med corona flasker, store sigarer og bilde av mat! Jeg ble fortalt at hans onkel var en artig skrue. Det tror jeg på! Andre dekorative elementer er dødskallehoder, kors og røkelse. Men ingen ting blir fremstilt slik vi europeere ser på døden. I motsettning til svarte klær og gråtekoner legger mexicanerne vekt på å feire livet som var med mest mulig fargerik hyllest! Jeg liker denne innstillingen til livet.

Ja, da har vi hatt tre festlige dager på rad, så nå setter vi oss ned med skolebøkene igjen. Det var fint med et avbrekk, men vi må fortsatt sette av tid til lesing, det holder ikke å møte opp til timen, men det må jobbes og pugges ved siden av ;)

Det var alt om festlighetene for denne gang!

Da har dere fått høre siste sladder fra:

Monita!

Mexico, Puerto Escondido

(Den der “Borte bra, Hjemme best…”, den fungerer ikke her altså!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *