Mitt nest siste blogginnlegg fra CUBA

Etter å ha bodd på andre siden av jorden ser man ting annerledes. Med det mener jeg ikke å påberope meg dyp innsikt, men sammenligningsgrunnlaget mitt har blitt mye større. F.eks. er det utrolig deilig at vi ikke har folk som prøver å selge oss noe på ethvert gatehjørne i Norge, samtidig som at vi nordmenn kan lære av cubanerne når det kommer til rytme, dans og det å kunne slappe av.

Siden vi har så kort tid igjen, prøver jeg å få realisert det jeg kom hit for: Oppleve Cuba så mye som mulig. Hverdagen blir dermed også litt intens, spesielt helgene. På høygir balanseres det mellom lesing, pugging og opplevelser. Vi strekker oss for å bli kjent med flere deler av Havanna og se nye aspekter ved landet.

Det er også utrolig deilig å føle at man til en viss grad nå mestrer å komme seg rundt og samhandle med folk i Cuba.  Språkbrikkene har det blitt flere av og det er blitt lettere å sette sammen setninger og forstå hva folk sier. Vi finner oss frem dit vi vil og betaler nå bl.a. rett pris for taxien (10 nasjonale peso/ 3 kr.) I går tok Henrik og jeg også buss, noe som kostet oss en halv nasjonal peso (Kanskje rundt ett øre)

Denne helgen har vært spekket med opplevelser på min side. På lørdag dro mange av studentene grytidlig ut til byen Varadero. Vi fikk leid en stor gammel amerikaner, med nydelige detaljer både utenpå og inni bilen. I Varadero ble vi møtt av ekstremsportassistentene og kjørt til deres hovedbase bak flyplassen der. Etter litt venting og en del tekniske forberedelser satt vi alle sammen i helikopteret med en gjeng andre turister og tok veien fatt opp i luften. Etterhvert ble vi alle festet fast til assistentene. En av de profesjonelle telte meterne over havet. 1000, 2000 og så 3000 meter over havet. Det var først da, på 3000 meter, at vi to og to kaster oss ut. I de første sekundene i fritt fall var jeg sikker på at jeg kom til å dø. Vinden pisker meg i ansiktet og luftmotstanden var stor. Men så, når fallskjermen ble åpnet, var jeg i himmelen.

Horisonten strakte seg 360 grader rundt meg. Fargene ble intensifiert, havet i sine turkise sjatteringer, palmenes grønnfarget, den beige stranda. Litt etter litt kom vi nærmere jorden. Som Buzz light year sier i Toy story: Vi falt med stil.

Da vi var ferdig og alt utstyret var levert tilbake til senteret, dro vi til en del av Varaderos beryktede strand for å fordøye den surrealistiske opplevelsen. Vi måtte uansett vente på videoene fra hoppet, og fant det bedre å vente på stranda.

Dagen etter, på søndag, var det planlagt en båttur. Denne turen var ikke i regi av Gostudy, men en student hadde fått anbefalt den av en venn og fikk dermed hjelp til å finne frem til det statlige selskapet som solgte disse turer hvor vi kjøpte turen på egenhånd. Turen ble full av drama fra første stund, og problemene bare ballet på seg. Først måtte vi reise fram og tilbake til havna to ganger, siden ingen var blitt informert om at vi måtte ha med ekte pass. Dette kostet en del, siden havna ligger i utkanten av Havanna. Deretter prøvde de å få oss til å betale for en mye kortere og dyrere tur enn vi egentlig skulle betale for. Etter en god del diskusjon ringte vi GoStudy teamet og de hjalp oss med å få riktig pris for turen vi ville ha: for 62 CUC skulle vi ha en 5 timer lang båttur med snorekling, fisking, åpen bar og bading + lunsj etterpå. Dette var i bunn og grunn ganske dyrt for oss studentene, så når det etter hvert viste seg at vi ikke skulle få lov til å snorkle, bade eller dypfiske, vokste raseriet. Etter en lang diskusjon med kapteinen, hvor han kom opp med den ene unnskyldningen etter den andre og prøvde å skremme oss med blant annet fare for skipskapring om vi stoppet båten, fikk vi lov til å bade og fiske dypt. Begeret var på grensen til å renne over da turen tok slutt 1 time før avtalt fordi kapteinen var fornærmet over at vi ikke var fornøyde med servicen.

Det var ikke en gang livvester å se i båten! Til tross for mye dritt, var ikke alt jævlig med turen. Været var fint, den åpne baren gikk aldri tom og vi studentene hygget oss oppe på dekk i badetøyet. Vi fikk se Havannas sky-line fra havet og vi fisket to fine tunfisker. Den inkluderte lunsjen var på en kinesisk restaurant og maten smakte kjempegodt. Det komiske var at vi måtte spise middagen sammen med kapteinen og styrmannen på båten som vi i nettopp hadde kranglet med i fire timer. Alt man får opplevd her altså.

For Henrik og meg ble søndagen avsluttet med teater i gamlebyen. Denne uken har det vært Ibsen festival i Havanna. Ja, du hørte riktig! Det har blitt satt opp Peer Gynt og andre dramaspill inspirert eller basert på Ibsens teaterstykker. Forestillingen vi så på søndagen var et samarbeidsprosjekt mellom bergenske skuespillere og cubanske dansere. Det ble litt av et show. Med sitater fra bibelen, klovner og en naken kvinne på scenen. En rød tråd fant jeg ikke, og heller ingen referanse til Ibsen. Men hva gjør vel det, kunst trenger jo ikke å forstås

Sunniva

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *