November på Cuba

Herregud, tenke seg til. Nå er det bare litt over tre uker til vi forlater Cuba, og skal tilbake til Norge. I begynnelsen av september landet noen elever på Jose Martí-flyplass i Havanna. Nå, litt over to måneder senere sitter vi hver for oss å forbereder oss til prøveeksamen i ex.fac. For å slappe litt av etter en helg med intensiv studering, har jeg satt meg på Hotel Presidente. Hotel Presidente er et vakkert hotell som ligger ved 7 y Ave de Presidentes.  Det de mangler på servise, tar de igjen på relativt godt internett og drinker.

image

 

Dagen etter å ha vært på grotte- og badetur i området rundt Jibacoa, dro vi fire stykker på utforskning på gravplassen Necropolis Cristobal Colon. Hvis du synes Vår Frelsers gravlund i Oslo er stor, så har du aldri sett dette stedet. Skulle man tatt fra hverandre Necropolis, og bit for bit flyttet det til Oslo, ville gravplassen strukket seg fra Oslo S, opp Karl Johans gate og forbi Slottet. I tillegg til å være gigantisk er gravplassen også vakker. Fylt med store monumenter og statuer, gravkammerkopier av kirkebygg og et faktisk kirkebygg, er stedet virkelig et slående syn. Flere bilder fra gravplassen kan dere finne på: (http://havannabloggen.wordpress.com/2014/11/03/necropolis-cristobal-gjennom-et-nokelhull/)

I løpet av de siste ukene har vi oppdaget en del nye spisesteder. Like ved Necropolis fant vi en liten italiensk restaurant. I tillegg til å ha god mat og god service, hadde de også trollstatuer. De påstod at de var importert fra Italia, men som nordmenn gjenkjente vi de fra norske turistbutikker. Et annet spisested vi har vært innom er den iranske restauranten Topoly. For noen dager siden dro Ragnhild, Sunniva og meg hit for å spise kvelds. Og for en opplevelse det var! Stedet var skikkelig gjennomført, med iransk mat, iransk musikk og iransk magedansing. Ganske sikker på at danserne også var iranske. I tillegg gikk det en perserkatt rundt i hagen som prøvde å smiske til seg mat fra gjestene. Det fungerte.

I løpet av vårt opphold her har vi blitt kjent med en del ålreite folk. Den andre uken av vårt opphold i Cuba satt vi en liten gruppe med mennesker og nøt sommernatten på 23 y G (høstnatten for dere der hjemme). Eivind hadde med seg musikk og spilte Asher Roth. Det var på denne måten vi fanget oppmerksomheten til Cæsar & co., og dermed ble kjent med dem. Forrige uke hadde to av folkene i den gjengen bursdag. I Mosambik (har vi fått høre) er det vanlig at man strekker bursdagsfeiringen ut en hel uke, så derfor hadde de bestemt seg for å feire en hel uke i strekk. En av dagene hadde de fått tak i et hustak i Centro Habana å feire på. Fra hustaket hadde vi utsikt over hele Habana Vieja, Vedado og Centro Habana. Det var ordentlig fint. Skulle gjerne tatt med et bilde, men hadde ikke kameraet med meg. Vi greide å holde oss innenfor grei edruelighet, for dagen derpå var det skoledag.

På tross av at USA fremdeles opprettholder en omfattende blokade mot Cuba, har vi truffet på overraskende mange amerikanere her. De fleste av dem studerer på Universitet i Havanna. På hustaksfesten traff jeg en av dem, og spurte hvordan de har fått lov til å studere her. Svaret jeg fikk var at universitetene i statene er frie til å inngå studieavtaler som de vil med Cuba. Den amerikanske studenten forklarte også at blokaden aldri var ment som en akademisk blokade, selv om den til tider har fungert som det.

Vi har det fremdeles veldig bra her. På tross av at kunnskapsministeren lovte oss badestudier har det vært lite med bading. Derimot har det vært mye studering, og vi har lært mye om det cubanske samfunnet. Dessuten har vi gjort det over gjennomsnittlig bra på første eksamen. Nå gjenstår bare de to siste.

Henrik

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *